Fiscale amnestie geldt ook voor geld dat niet wordt gerepatrieerd (update)

(tijdnet/belga) - De topministers hebben tijdens het begrotingsconclaaf beslist de regeling voor de fiscale amnestie uit te breiden. 'Het zwart geld mag op een buitenlandse rekening blijven staan', verklaarde Didier Reynders, de federale minister van Financiën. De eigenaar van het geld maakt het bedrag bekend bij de Belgische fiscus en betaalt het hoogste tarief van 9 procent.

De fiscale amnestie zal dan toch niet alleen gelden voor geld en effecten die naar België worden gerepatrieerd. Ook wie zijn zwart geld in het buitenland houdt, komt in aanmerking voor de zogenaamde 'eenmalige bevrijdende aangifte'.

De Raad van State had vrijdag in een advies opgemerkt dat de voorwaarde het geld op een rekening in België te zetten, in strijd was met de Europese regels. De paarse regering volgde maandag het advies van de Raad en liet zo een van de uitgangspunten van de operatie vallen.

De liberalen en socialisten beslisten wel deze optie zo onaantrekkelijk mogelijk te maken als de Europese regels het toelaten. Wie zijn geld niet repatrieert, komt niet in aanmerking voor het verlaagde boetetarief van 6 procent, maar wordt altijd onderworpen aan een tarief van 9 procent.

Daarnaast kan er in deze gevallen geen sprake meer zijn van anonimiteit. Wordt het geld in het buitenland gelaten, dan wordt automatisch een dossier doorgestuurd naar de federale overheidsdienst Financiën. Het risico dat de fiscus een doorgedreven controle uitvoert bij die mensen wordt daardoor vrij groot, luidde het gisteren in regeringskringen.

De mosterd voor de beslissing de fiscus in deze gevallen altijd in te lichten, haalde de regering in Italië. Omdat de Europese Commissie ze toen aanvaardde, lijkt de kans vrij klein dat Europa hier graten in ziet.

De beslissing zwart geld en effecten uit kluizen ook te laten genieten van het systeem werd - voorlopig - nog niet genomen.

Minister Reynders (foto: belga) erkent dat de uitbreiding van de fiscale regularisatie voor bijkomende inkomsten kan zorgen, maar de regering blijft de inkomsten begroten op 850 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud