Fiscus jaagt op grote beleggers

Duizenden belastingplichtigen krijgen dezer dagen een brief in de bus met vragen over de terugbetaling van de onterecht betaalde beurstaks door de fiscus. Wie meer dan 175 euro terugbetaald kreeg, wordt als verdachte beschouwd, vernam de redactie. Zo heeft de fiscus bijna 29.000 'verdachte dossiers' geselecteerd.

(tijd) - De voorbije jaren kregen heel wat beleggers de mogelijkheid om beurstaks terug te eisen die ze tussen 2002 en 2004 ten onrechte hadden betaald. Het Europees Hof van Justitie oordeelde namelijk dat de beurs- en leveringstaks op nieuwe aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en kas- en staatsbons niet mocht worden aangerekend.

De fiscus kreeg ruim 426.000 aanvragen binnen en betaalde ruim 121 miljoen euro terug. De regering-Verhofstadt II besliste onder druk van de socialisten de aangiften te controleren met het oog op fraude. De selectie werd gemaakt op basis van het pakket aandelen dat werd aangekocht.

Wie op basis van zijn belastingaangifte niet veel verdient, maar in dat jaar toch een groot bedrag belegde, kan in principe een nieuwe belastingaanslag in de bus krijgen. Of het zover komt is niet zeker. De kans is groot dat heel wat dossiers eind dit jaar verjaren of zelfs al verjaard zijn.

PBL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud