Advertentie

'Fiscus loopt tien miljard euro mis'

'Mochten de belastingen in België even efficiënt geïnd worden als in de buurlanden, dan haalt de fiscus tien miljard euro meer op', zegt professor in fiscaal recht Michel Maus (VUB en Universiteit Antwerpen) maandag in de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard.

(belga) - 'Over de omvang van de fraude bestaat veel speculatie, en het is per definitie iets dat niet echt gemeten kan worden. Maar er zijn toch cijfers die een aanwijzing geven', zegt Maus.

Het probleem begint bij zwartwerk. In een studie van Eurostat bevestigt zes procent van de Belgen de jongste maanden in het zwart gewerkt te hebben en kent 56 procent wel iemand die in het zwart werkte.

Wat Maus opvalt, is dat de fraudegraad in onze buurlanden vijf tot zeven procent lager ligt. 'Als je de fraude al maar zou terugbrengen tot het gemiddelde van onze buurlanden, dan kom je al vlot aan tien miljard euro.'

Maar Maus ontwaart nog andere problemen. In de eerste plaats de complexiteit van de fiscale wetgeving. 'Daardoor duren de controles zo lang', zegt hij. Er is echter ook gewoon een gebrek aan controles. 'De mensen zeggen: 'waarom zou ik niet proberen te frauderen? We worden toch niet gecontroleerd'', meent Maus.

Tot slot vermeldt de professor nog de weinige strafrechtelijke vervolging: 'meestal wordt fraude administratief afgehandeld, en komt men ervan af met belastingverhoging'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud