Fitch waarschuwt voor zwaarste groeivertraging sinds WOII

Volgens het Franse kredietratingbureau Fitch zullen de grootste economieën ter wereld de komende twaalf maanden de grootste terugval kennen sinds de Tweede Wereldoorlog. De wereldeconomie als geheel zal het het komende jaar moeten stellen met een groei van amper 1 procent.

(tijd) - Volgens Fitch zullen 's werelds grootste economische zones - de VS, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de eurozone - de komende twaalf maanden hun bruto binnenlandse product met 0,8 procent zien slinken.

'De versnelling van de kredietcrisis over de afgelopen twee maanden, de steeds sterker wordende bewijzen voor de dalende huishouduitgaven, slechtere prognoses voor bedrijfsinvesteringen en zwakkere wereldhandel, verklaren waarom de vooruitzichten sinds afgelopen zomer zo sterk zijn teruggevallen', schrijft Fitch in een nieuw rapport.

De recessie in de meest ontwikkelde economieën zal, in combinatie met lagere grondstoffenprijzen en opdrogende kapitaalstromen, ook zwaar wegen op de opkomende markten, voorspelt Fitch. Toch zullen de meeste een echt recessie vermijden, meent het kredietratingagentschap. De wereldeconomie zal het daardoor de komende twaalf maanden moeten stellen met een economische groei van 1 procent. De afgelopen vijf jaar was dat nog gemiddeld 3,5 procent.

Hoe lang de recessie zal aanhouden blijft moeilijk te voorspellen, geeft Fitch aan in zijn rapport. 'Een recessie die werd veroorzaakt door een daling in het aantal verstrekte kredieten is onbekend terrein voor de wereldeconomie. Er zijn dan ook weinig historische parallellen die kunnen helpen voorspellen hoe lang en hoe zwaar de terugval zal zijn,' luidt het.

Toch is er nog een lichtpuntje: 'De extra liquiditeiten die de centrale banken in de markten hebben gepompt en de grote kapitaalinjecties in het Amerikaanse en Europese banksysteem, hebben ervoor gezorgd dat het worst case scenario van wijdverspreide deflatie kon worden vermeden.'

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud