Fortis blijft bij 1% groei voor Belgische economie in 2002

(tijd-nieuwslijn) Fortis blijft voorlopig bij zijn groeiprognose van 1% voor de Belgische economie dit jaar. KBC maakte bekend dat het zijn groeiverwachtingen gaat verlagen. KBC ging tot nu toe uit van een reële BBP-groei van 1,5%.

"Wij zitten sowieso al bij de pessimisten, want wij verwachten 1% groei in 2002", zei Fortis-econoom Freddy van den Spiegel aan Tijd-Nieuwslijn. "We gingen er al vanuit dat de economie pas volgend jaar duidelijk aantrekt. Voor 2003 voorzien we een groei van 2,4%. Mochten we toch onze groeiprognoses herzien, dan zal het wel een neerwaartse herziening zijn", stelde Van den Spiegel.

Volgens de Fortis-econoom is het double-dip scenario dat nu de ronde doet vooral psychologisch. "Economisch kunnen we gewoon van een traag herstel spreken. De economie heeft gewoon meer tijd nodig om op gang te komen, terwijl veel economen geloofden in een krachtig en snel herstel. Dat was evenwel een illusie en die is nu doorprikt", stelt Van den Spiegel.

Volgens Van den Spiegel komt het herstel traag op gang, maar komt het er wel: "een aantal belangrijke parameters is nu beter dan een paar maanden geleden. De langetermijnrente is gedaald, omdat economen geen renteverhogingen door de centrale banken verwachten." Eerder hadden veel economen renteverhogingen verwacht, omdat ze uitgingen van een snel en krachtig economisch herstel. Nu die verwachting is weggevallen, daalde de lange rente. Een lagere rente is goed nieuws voor de vele bedrijven die geld willen lenen. De econoom wijst er ook op dat de lagere dollar de Amerikaanse economie kan helpen. Die speelt nog altijd een voortrekkersrol. "Daarnaast staan de aandelen nu veel goedkoper, alhoewel de Amerikaanse nog steeds te duur zijn."

Van den Spiegel merkt wel op dat geduld noodzakelijk zal zijn. "Na een forse terugval, lijken de bedrijfswinsten nu te stabiliseren, maar daarmee staan ze nog lang niet op het niveau van voor de crisis. We kunnen de situatie vergelijken met de crisis van 1990. Toen heeft het vijf jaar geduurd vooraleer de bedrijfswinsten weer op het niveau van 1989 stonden."

18582622

(c) tijd-nieuwslijn

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud