Advertentie

Fortis en Jim Rogers in de clinch over potentieel grondstoffen

Geert Ruysschaert, de strateeg van Fortis Bank, raadt af in zuivere grondstoffen te beleggen. 'Als je goud een jaar in portefeuille houdt, heeft dat goud voor u cashflow noch dividend gerealiseerd', zegt hij. Ruysschaert gaat daarmee in tegen de visie van de Amerikaanse beursgoeroe Jim Rogers. Beiden waren zaterdag te gast op Stock Street, het startschot van de grote beleggerscompetitie van De Tijd en Fortis.

(tijd) Bijna 1.000 beleggers zakten zaterdag af naar het Brusselse Thurn & Taxis voor de eerste editie van Stock Street. Beursgoeroe Jim Rogers legde er uit dat beleggers hun heil best zoeken in China. 'Ze noemen zichzelf communisten, maar het zijn verdorie de beste kapitalisten ter wereld.' De beste manier om van het Chinese groeiverhaal te profiteren is een belegging in grondstoffen. Toch is Rogers niet positief over alle metalen, ertsen of gewassen.

Dat werd duidelijk toen Rogers de tijd nam uitgebreid op vragen te antwoorden van de lezers van De Tijd. 'De prijs van uranium is de voorbije jaren met 700 procent gestegen. De geschiedenis leert dat het onverstandig is een grondstof te kopen wanneer die zich op een hoogtepunt bevindt. Ik geef toe dat de uraniumertsvoorraden zeer laag zijn en dat kernenergie op lange termijn steeds minder wordt uitgesloten voor het genereren van elektriciteit. Zelfs de milieugroepen beginnen er de voordelen van in te zien. Maar ik zou niet meer op de uraniumtrein springen. Geef mij maar koffie, katoen of suiker die allemaal diep onder hun hoogtepunt noteren', aldus Rogers.

Geert Ruysschaert, de strateeg van Fortis Bank, vindt een belegging in een grondstof niet verstandig. 'Als u een ounce goud in portefeuille neemt, is er na een jaar geen grammetje goud bijgekomen. Wanneer u daarentegen een aandeel van een bedrijf koopt, moet u na een jaar profiteren van de cashflows en de winst die het bedrijf heeft gerealiseerd. In bepaalde sectoren, zoals de banksector, geniet u zelfs van een riant dividend, want met een grondstof nooit het geval is.'

Volgens de strategen van Fortis blijven de vooruitzichten voor aandelen goed, ondanks de crash van de Chinese beurs vorige week dinsdag en de daaropvolgende wereldwijde verkoopgolf. 'Aandelen zijn om vier redenen ook vandaag nog een goede belegging: de rente is nog steeds laag, de waardering is niet overdreven, er is een ongebreidelde fusiegolf, en de verwachte winstgroei van de Europese bedrijven is met 9 procent in 2007 bevredigend.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud