Fortis: geen verwachting 2002 door onzekerheid aandelenmarkt

(tijd-nieuwslijn/betten beursmedia news) - Fortis onthoudt zich van het geven van een winstverwachting voor heel 2002 als gevolg van de onzekerheid op de aandelenmarkten. Dit heeft bestuursvoorzitter A. van Rossum van de bankverzekeraar woensdag gezegd tijdens een persconferentie naar aanleiding van de halfjaarresultaten.

'Ik weet niet waar de ongerealiseerde minwaarden op uit zullen kunnen komen en wat de eventuele afwaardering derhalve zal zijn, want dat zou betekenen dat ik weet wat de aandelenmarkten in de komende maanden zullen gaan doen', aldus Van Rossum.

Volgens de CEO zullen beleggers dit jaar vooral moeten kijken naar de omzet, de kosten en het risicomanagement om te bepalen hoe goed het met Fortis gaat.

Fortis gaf op 23 juli aan dat de winstverwachting voor 2002, een stijging van het netto operationeel resultaat per aandeel met minstens 12%, bij de huidige ontwikkeling op de financiele markten niet gehaald kan worden als gevolg van ongerealiseerde minwaarden op beleggingen in aandelen die ten laste zullen worden gebracht van het netto operationeel resultaat. Ook exclusief het effect van de afwaardering wilde Van Rossum geen nieuwe verwachting voor 2002 afgegeven.

Per 19 juli lag de waarde van de aandelenbeleggingen volgens Fortis EUR 0,9 miljard (na belastingen) onder de kostprijs. Per 23 augustus zou op de beleggingen een afwaardering van EUR 0,6 miljard na belastingen moeten hebben plaatsgevonden via het netto operationeel resultaat. Van Rossum bevestigde tijdens de persconferentie dat het 'afhankelijk van de situatie op de aandelenmarkten' ook nog zo zou kunnen zijn dat er helemaal geen afwaardering hoeft te worden gedaan.

De beleggingsportefeuille van Fortis bestaat hoofzakelijk uit obligaties. Op 30 juni bedroeg de waarde van de beleggingsportefeuille van Fortis EUR 138 miljard. Hiervan is EUR 13 miljard belegd in aandelen, EUR 6 miljard in onroerend goed en EUR 118 miljard in obligaties. De obligatieportefeuille bevat substantiele ongerealiseerde meerwaarden voor een bedrag van EUR 1,3 miljard gebaseerd op de rentecurve van 30 juni.

Op 23 augustus bedroegen de ongerealiseerde meerwaarden op de obligatieportefeuille EUR 2,2 miljard. Obligaties van Amerikaanse bedrijven die in problemen zijn gekomen, bedroegen op diezelfde datum minder dan USD 70 miljoen of minder dan 0,1% van de totale obligatieportefeuille van Fortis.

18658622

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud