Franse beurswaakhond onderzoekt koersbewegingen CAC40-leden

De Franse beursautoriteit AMF (Autorite des marches financiers) is volgens de Financial Times een onderzoek begonnen naar ongewone koersschommelingen bij verschillende leden van de Franse sterindex CAC40. Het gaat onder meer om France Telecom, Eiffage en Carrefour.

Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) Het was France Telecom zelf dat de kat de bel aanbond, toen het telecombedrijf de AMF vroeg een onderzoek te doen naar de plotse koersval van ongeveer 3 procent vorige dinsdag. Die daling kwam er na geruchten dat het bedrijf zijn winstvoorspellingen van drie weken eerder al zou opgeven.

Het onderzoek past binnen een ruimere ongerustheid over de koersevoluties van sommige aandelen op een markt die gevoed wordt door overname- en fusiespeculatie. De Britse beurswaakhond Financial Services Authority liet eerder al weten dat vreemde koersschommelingen in de aanloop naar overnamebiedingen even vaak opduiken als in 2000, het jaar dat de dotcomzeepbel barstte.

De AMF beperkt zijn onderzoek niet tot France Telecom, en kijkt ook nader naar de recente koersbewegingen bij Eiffage, Valeo, Carrefour, Vinci en Atos Origin. De beursautoriteit benadrukt daarbij wel dat het nog niet gaat om formele onderzoeken, maar om een analyse van de koersbewegingen. De algemeen secretaris van de AMF liet wel weten dat er momenteel meer gevallen worden bekeken dan gewoonlijk. Hij acht het niet onmogelijk dat sommige investeerders proberen te profiteren van de huidige fusie- en overnamegekte door geruchten te verspreiden om die dan uit te buiten.

Eiffage zag bijvoorbeeld zijn aandeel meer dan 40 procent in waarde toenemen na geruchten over een overnamebod van het Spaanse Sacyr. Het aandeel van Atos Origin schoot op een dag 25 procent hoger nadat er speculaties opdoken over een overnamebod door Permira en Centaurus.

Hier en daar duikt ook wat ergernis op over het gebrek aan slagkracht van de Europese beursautoriteiten in dergelijke situaties. Anonieme bankiers wijzen erop dat gelijkaardige situaties in de VS zouden leiden tot een forse reactie van de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse beursautoriteit. De AMF verdedigt zich door erop te wijzen dat een beursautoriteit weinig mogelijkheden heeft om de bron van dergelijke geruchten te achterhalen.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud