G7 veroordeelt volatiele wisselmarkten

(tijd) - De Groep van Zeven grote industrielanden (G7) zei zondag dat een overdreven volatiliteit op de wisselmarkten een negatieve invloed heeft op de economische groei. Europa had een dergelijke waarschuwing geëist om de daling van de dollar tegenover de euro te stoppen. Maar tegelijk roept de G7 verscheidene Aziatische landen op hun wisselkoersen flexibeler te maken.

'Overdreven volatiliteit en wanordelijke bewegingen van wisselkoersen zijn niet wenselijk voor economische groei', zegt de G7 in een mededeling die na de vergadering van de ministers van Financiën en centrale bankiers werd gepubliceerd. 'We blijven de wisselmarkten van nabij controleren en werken samen.' Met dat laatste suggereert de G7 dat gecoördineerde interventies op de wisselmarkt niet mogen worden uitgesloten. De G7 omvat de VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Canada.

Europa is bezorgd over de sterke stijging van de euro tegenover de dollar en eiste daarom een aanmaning voor meer stabiliteit op de wisselmarkten. De Europese ministers en centrale bankiers merken op dat de klim van de eenheidsmunt een negatieve invloed heeft op de uitvoer en de economische groei van de eurozone. Maar de VS hadden gesuggereerd dat ze niet wilden ingaan op de eis van Europa. Daarom voorspelden analisten dat het communiqué geen waarschuwing zou bevatten over overdreven wisselkoersinstabiliteit.

Op verzoek van de VS herhaalt de G7 zijn pleidooi voor wisselkoersflexibiliteit. 'We beklemtonen dat meer wisselkoersflexibiliteit wenselijk is voor belangrijke landen of economische regio's waar geen flexibiliteit bestaat.' De toevoeging 'waar geen flexibiliteit bestaat', maakt duidelijk dat de G7 geen algemene uitspraak doet, maar vooral Aziatische landen viseert.

Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), zei dat de oproep voor meer wisselkoersflexibiliteit van toepassing is op meer dan een Aziatisch land. Analisten zeggen dat de G7 vooral denkt aan China, Taiwan en Zuid-Korea. In tegenstelling tot de euro stegen de Chinese yuan, de Taiwanese dollar en de Zuid-Koreaanse won de jongste maanden niet of nauwelijks tegenover de dollar. De Japanse minister van Financiën, Sadakazu Tanigaki, verklaarde dat de passage over flexibiliteit niet op Japan slaat.

De G7 zei ook dat de wereldeconomie herstelt. Maar het tempo van de heropleving verschilt van land tot land.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud