G7 zonder concrete actiepunten tegen crisis

©REUTERS

De zeven belangrijkste industrielanden (G7) gaan alle middelen inzetten om de internationale crisis te bestrijden. Er is veel engagement maar geen concrete actiepunten. Mogelijk schiet het akkoord te kort om het vertrouwen in het banksysteem te herstellen. Zondag komen de leiders van de 15 eurolanden bijeen. Daar zou volgens mediaberichten een reddingsplan, naar analogie van het Britse plan, besproken worden.

foto: de gouverneurs van de centrale banken van de G7-landen, aangevuld met Jean-Claude Trichet en Dominque Strauss-Kahn van het IMF. Ook de Ministers van Financiën van de G7-landen waren aanwezig op de top in Washington.

(tijd) - Veel investeerders hoopten dat erop de bijeenkomst van de G7 een duidelijk, grootschalig akkoord uit de bus zou komen. Zover kwam het dus niet maar het engagement van de G7-landen om de crisis te bezweren is groot. De landen geraakten het eens over de principes maar concrete actiepunten zijn er niet. De meeting leverde een aantal actierichtlijnen op die door de nationale beleidsmakers naar eigen wens ingevuld kunnen worden. 

De landen zullen alle beschikbare middelen gebruiken om:

  • systematisch te verhinderen dat grote financiële instellingen failliet gaan.
  • te verzekeren dat bankdeposito's veilig zijn
  • te verzekeren dat banken kapitaal kunnen ophalen bij private bronnen of bij de overheid
  • de krediet- en geldmarkten te ontdooien
  • te verzekeren dat financiële instellingen toegang hebben tot liquiditeiten.

'De G7 is vandaag overtuigd dat de huidige situatie om een dringende en uitzonderlijke actie vraagt', is in een verklaring te lezen. 'Wij engageren ons om te blijven samenwerken om de financiële markten te stabiliseren en de kredietstroom te herstellen om de wereldeconomie te ondersteunen'. De G7 bestaat uit de VS, Japan, Canada, het VK, Italië, Frankrijk en Duitsland.

Alle landen zullen dus op afzonderlijke basis vechten tegen de crisis in de financiële sector. In de VS wordt er intussen aan gedacht om directe particpaties te nemen in financiële instellingen. In Europa is het Britse plan zonder twijfel het meest uitgebreide:25 tot 50 miljard euro voor directe particpaties in de grootste banken van het land plus 450 miljard pond om de liquiditeit tussen de banken te verbeteren.

Andere landen, zoals Ierland, Duitsland, Griekenland en Denemarken stelden zicg garant voor alle spaardeposito's.Landen als Spanje, Italië en het VK trokken de maximale waarborg op.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud