G8 heeft vertrouwen in groei wereldeconomie

(belga) - De ministers van Financiën van de acht meest geïndustrialiseerde landen (G8), die zaterdag in het Franse Deauville samenkwamen, hebben "vertrouwen in de versterking van de groei van de wereldeconomie", zo staat in een slotmededeling na de beëindiging van de bijeenkomst.

"Alhoewel de grootste risico's vervaagd zijn, blijven onze economieën geconfronteerd met enorme uitdagingen", besloten de ministers van de G8 (Duitsland, Canada, Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Japan, Groot-Brittannië en Rusland).

In het communiqué bevestigen de ministers hun engagement voor structurele hervormingen en gezonde macro-economische verhoudingen. Europa moet volgens de G8 de "hervormingen op de arbeids-, goederen- en kapitalenmarkt versnellen om tot een meer flexibele economie te komen".

De Verenigde Staten moeten "meer werkgelegenheid creëren, het sparen en de investeringen in de privésector aanmoedigen", terwijl Japan "zijn structurele hervormingen en zijn strijd tegen de deflatie moet voortzetten", noteren de ministers van de G8.

"Canada zal een voorzichtige monetaire politiek en evenwichtige overheidsfinanciën aanhouden en zijn investeringspolitiek voortzetten om de productiviteit aan te zwengelen", staat nog in de tekst.

Rusland, zo schrijven de ministers tenslotte, "die zijn slagkracht aanzienlijk heeft verbeterd, zal zijn structurele hervormingen voortzetten, meer bepaald in de financiële sector."

De G8-landen zijn het bovendien eens geraakt over het feit dat Irak tot eind 2004 de tijd krijgt om opnieuw aan de afbouw van zijn schuld te beginnen. Dat deelde de Amerikaanse minister van Financiën John Snow na afloop van de bijeenkomst mee.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud