GBL lijdt verlies in eerste kwartaal

(tijd-nieuwslijn) - De Frère-holding GBL heeft het eerste kwartaal afgesloten met een nettoverlies van EUR 49,4 miljoen tegenover een winst van EUR 137,9 miljoen in de overeenstemmende periode van 2001. Per aandeel bedraagt het nettoresultaat EUR -0,37 tegenover EUR 1,03 een jaar eerder. Het negatieve resultaat is volledig te wijten aan Bertelsmann.

Het courant resultaat kwam uit op EUR -47,2 miljoen, tegen EUR 48 miljoen in het eerste kwartaal 2001.

Het kwartaalresultaat van GBL is fel vertekend omdat nog geen rekening is gehouden met de nettodividenden, die de belangrijkste bron van inkomsten vormen; die worden pas in het tweede kwartaal verrekend. De cash earnings op 31 maart omvatten de geinde nettopremies (EUR 10,1 miljoen) naar aanleiding van de terugkoop van put-opties op in 2001 uitgegeven TotalFinaElf-aandelen. Zij werden deels gecompenseerd door de herwaardering van de TotalFinaElf-call opties (EUR -9,9 miljoen) en de Suez-call opties (EUR 9,1 miljoen) die zich nog in portefeuille bevinden.

Bertelsmann leverde als geassocieerde onderneming een uitgesproken negatieve bijdrage tot het kwartaalresultaat van GBL, met name EUR -57 miljoen. In het tweede kwartaal zal dit ruimschoots worden goedgemaakt door de uitkering van een dividend van EUR 135 miljoen eind mei. De bijdrage van Imerys tot het kwartaalresultaat bedroeg EUR 9 miljoen, tegen EUR 8 miljoen een jaar eerder.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud