Advertentie

'Geen teken van verbetering op arbeidsmarkt'

De rekruteringsintenties van de werkgevers gaan voor het derde opeenvolgende kwartaal achteruit. Net iets meer werkgevers zijn van plan om in het derde kwartaal personeel te ontslaan dan dat er werkgevers zijn die verwachten hun personeelsbestand uit te breiden. Een en ander blijkt uit de Manpower Barometer voor tewerkstellingsvooruitzichten.

 (tijd) De uitzendgroep Manpower voert driemaandelijks een onderzoek uit naar de tewerkstellingsvooruitzichten bij werkgevers in 34 landen. De belangrijkste bevindingen voor het derde kwartaal (eindigend september):

België 

 • Slechts 5 procent van de 755 bevraagde Belgische werkgevers voorspelt dat er nieuwe jobs zullen bijkomen, terwijl 6 procent procent verwacht dat ze hun personeelsbestand zullen moeten inkrimpen. 88 procent plant geen veranderingen aan te brengen.
 • Na uitzuivering van de seizoenvariaties haalt de nettotewerkstellingsprognose (het verschil tussen het percentage werkgevers met aanwervingplannen en het percentage werkgevers met ontslagen in het vooruitzicht) -1 procent. Dit is de laagste waarde sinds de lancering van de enquête in het 3e kwartaal van 2003.
 • Op regionaal vlak koesteren enkel de Brusselse werkgevers positieve rekruteringsintenties voor de komende 3 maanden (+4 procent). De prognoses zijn minder zeker in Vlaanderen (0 procent) en in Wallonië (-1 procent), een weerspiegeling van de stagnatie op de arbeidsmarkt.
 • In vier van de tien sectoren sectoren laten de werkgevers hun meest pessimistische voorspellingen optekenen sinds de lancering van de enquête. Het gaat om de sectoren Transport, logistiek & communicatie (-6 procent), Horeca (-5 procent). Industrie (productie) (-4 procent), Openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (-3 procent).
 • Iets bemoedigendere vooruitzichten vinden we terug in de sectoren Financiële instellingen, verzekeringen, vastgoed en diensten aan bedrijven (+6%) en Winning van delfstoffen (+8%). Net zoals vorig kwartaal laten de werkgevers uit de sector Elektriciteit, gas & water de meest optimistische prognose optekenen (+17%).

Internationaal

 • Op internationaal niveau is er dezelfde voorzichtigheid, met negatieve voorspellingen in 22 van 34 bevraagde landen.Internationaal zijn er toch signalen dat de arbeidsmarkt stabiliseert in bepaalde landen.
 • Van kwartaal tot kwartaal gaat de nettotewerkstellingsprognose vooruit in 12 bevraagde landen en gebieden, en blijft ze stabiel in 5 landen.
 • Voor 17 van deze landen is dat ook het zwakste niveau sinds het onderzoek in hun land gelanceerd werd.
 • In de VS blijft de nettotewerkstellingsprognose voor het 2e kwartaal op rij op het laagste niveau (-2 procent) sinds de recessie van 1982. In de regio Azië/Pacific blijven de vooruitzichten positief in 5 van de 8 bevraagde landen, ook al zijn ze zwakker dan gewoonlijk.

Europa

 • In Europa verwachten de werkgevers een positieve rekruteringsactiviteit in slechts 4 van de 17 door Manpower bevraagde landen.
 • De meest optimistische vooruitzichten  komen uit Noorwegen (+10 procent), Polen (+9 procent) – waar de investeringen in infrastructuur leiden tot een bloei in de Bouwnijverheid, ondanks de achteruitgang in huizenbouw –  Zwitserland (+2 procent) en  Tsjechië (+1 pocent).
 • De meest pessimistische vooruitzichten komen uit Ierland (-11 procent), Spanje (-8 procent), Italië (-6 pocent) en het Verenigd Koninkrijk (-6 procent ), waar 10 procent van de werkgevers heeft aangekondigd om personeel te ontslaan in het komende kwartaal.
 • In de buurlanden van België zijn de prognoses negatief in Duitsland (-4 procent) – voor het eerst negatief sinds 3 jaar –  Frankrijk (-4 procent) en Nederland (0 procent).
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud