Geen winst op Wall Street ondanks Paulson

Na een volatiele sessie eindigden de Amerikaanse beurzen in het rood. Ondanks de goedkeuring van een nieuwe versie van het reddingsplan van minister van Financiën Henry Paulson gaven de beurzen hun winsten af. De Europese banken en verzekeraars waren profiteerden wel van de goedkeuring van het reddingsplan.

(tijd) - Uit het Amerikaanse banenrapport blijkt het grootste banenverlies op maandbasis in de VS sinds vijf jaar. In september gingen 159.000 banen verloren. Economen hadden op een cijfer van 105.000 gerekend. Toch reageren de Europese beurzen erg positief op het nieuws. Beleggers verwachten na dit flagrante bewijs van de slechte economische toestand in de VS op een versoepeling van het monetair beleid door de centrale banken.

De Dow Jones sloot 1,5 procent lager af op 10.325,70 punten. De bredere S&P500 ging 1,4 procent lager tot 1.099,23 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 1,5 procent verloor tot 1.947,39 punten. Het was de slechtste beursweek voor de S&P500 sinds de aanslagen van 11 september 2001.

De Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres hebben vrijdagavond het reddingsplan van Paulson voor de financiële sector goedgekeurd. De voorstanders wonnen het met een stemming van 263 tegen 171.

Het was de tweede stemming deze week, want eerder werd het plan nog afgeschoten. Paulson wil 700 miljard dollar belastinggeld vrijmaken om rommelpapier van de financiële instellingen over te nemen. Bovendien voorziet het plan in belastingverlagingen voor bedrijven en gezinnen ter waarde van 108 miljard dollar.

Europa

 

De DJ EuroStoxx50 klom 3,5 procent tot 3.113,82 punten en de DJ EuroStoxx50 sloot 3,7 procent hoger op 2.726,67 punten. De banksector boekte, na de grondstoffenaandelen de grootste dagwinst. De industriële bedrijven waren lange tijd de sterkste dalers, maar herstellen na het banenrapport in de VS.

UBS maakte vanmorgen een herstructurering bekend waarbij nog eens 2.000 banen sneuvelen. Het aandeel steeg daarop 12,5 procent.

De Bel20 deed het minder goed dan het gros van de andere nationale beursindexen met een winst van 0,6 procent. De bank-verzekeraars noteerden verdeeld. Fortis daalde 0,8 procent, Dexia bleef stabiel en KBC schreef er 2,4 procent bij.

InBev verloor 4 procent tot 40 euro. De Belgische-Braziliaanse bierbrouwer meldde op basis van voorlopige gegevens dat de winstmarge in het derde kwartaal daalde hoewel het management mikte op een stijging in het tweede halfjaar. Een verdoken winstwaarschuwing dus. Die margedaling is te wijten aan inflatie en hoge grondstofkosten. Die kostendruk zou in het laatste kwartaal moeten afnemen. De verkoopvolumes stegen maar de groei was beperkt.

Positief was wel dat Inbev de rente op het grootste deel van de lening van 45 miljard dollar vastgelegd heeft op 3,875 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud