Geithner wil hefboomfondsen controleren

Timothy Geithner (foto reuters)

De Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, wil dat grote hefboomfondsen, private equity-bedrijven en derivatenmarkten onder federaal toezicht worden geplaatst. Dat verzoek zal hij vandaag tot het Congres richten. Met nieuwe financiële regelgeving wil Geithner destabilisering van het financieel systeem voorkomen.

(tijd) - Dat meldt het persagentschap Bloomberg, dat al zicht heeft op de voorstellen die Geithner vandaag in Washington zal uitspreken op een hoorzitting van het House Financial Services Committee. Om de veranderingen in de financiële regelgeving goedgekeurd te krijgen rekent de regering-Obama op de publiekswoede over de redding van verzekeraar AIG, Bear Stearns en andere grote financiële spelers.

De beleidsmakers willen nu reeds, terwijl de crisis nog woedt, werk maken van een betere controle van het financieel systeem, klinkt het in regeringskringen. Woensdag zei Geithner in een speech in New York dat er momenteel een breed draagvlak is om dingen te veranderen. 'Wij willen nu het proces starten om een consensus trachten te vinden terwijl mensen zo scherp de schade erkennen en voelen die veroorzaakt is door deze basistekortkomingen in de regulering', zei hij.

Geithner wil met het Congres samenwerken om de details verder uit te werken en zijn plannen in een legale vorm te gieten. Onduidelijk is hoe snel wetteksten doorheen het Congres kunnen worden geloodst, omdat er daar wellicht ook voorstellen zullen worden gedaan.

De minister van Financiën zal ook oproepen tot een betere bescherming van consumenten en beleggers tegen financiële fraude. Hij wil ook de gaten in het financieel toezicht wegwerken en zal in dit verband aandringen op een intensere samenwerking op internationaal vlak. De kwestie van een versterkt financiële regelgeving zal president Obama volgende week ook te berde brengen op de G20-top in Londen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud