Geldhoeveelheid eurozone daalt

De geldhoeveelheid in de eurozone is voor het eerst sinds de invoering van de euro gedaald. De krimp van de geldomloop suggereert dat de inflatie laag zal blijven en dat de Europese Centrale Bank (ECB) niet snel haar monetair beleid zal verstrakken.

(tijd) - De ECB deelde mee dat de geldhoeveelheid (M3) in november met 0,2 procent is gedaald tegenover november vorig jaar. In oktober was er nog een stijging van 0,3 procent. M3 omvat vooral cash, zichtdeposito's, deposito's met een looptijd tot twee jaar en kortlopende effecten.

Door de zeer lage kortetermijnrente stijgt de voorkeur voor langlopende beleggingen, zoals obligaties en aandelen. Die verschuiving is een van de redenen waarom de geldgroei terugvalt. De ECB vindt een geldgroei van 4,5 procent optimaal om haar inflatiedoelstelling te halen.

De leningen aan de privésector daalden in november met 0,7 procent jaar op jaar, na een terugval van 0,8 procent in oktober. De kredietverlening aan de gezinnen herstelde. Dat is goed nieuws, want de evolutie van de woon- en consumptiekredieten loopt lichtjes voor op de economische groei.

De kredietverstrekking aan bedrijven daalde in een versneld tempo. Dit soort kredieten loopt gemiddeld drie kwartalen achter op de economische groei.

De daling van zowel de geldhoeveelheid als de kredietverstrekking vergroot de kans de ECB slechts zeer geleidelijk haar kredietverlening aan de banken afroomt en niet snel de rente verhoogt.

WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud