Advertentie
Advertentie

Gezinnen potten geld op

©EPA

Gezinnen beginnen thuis bankbiljetten te bewaren, omdat ze hun bank niet meer vertrouwen. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB). De escalatie van de bankencrisis heeft het vertrouwen van de gezinnen in hun bank geschokt. Verscheidene regeringen moesten banken ondersteunen om een bankroet te voorkomen. In de eurozone steeg de biljettenomloop vorige week met 11,5 miljard tot 693,2 miljard euro.

(tijd) - De biljettencirculatie in de eurozone steeg vorige week met 11,5 miljard tot 693,2 miljard euro. Die toename is de grootste van dit jaar. Recente cijfers voor België zijn nog niet beschikbaar.

De ECB publiceert elke week een geconsolideerde balans van zichzelf en de 15 nationale centrale banken van de eurozone. Die balans bevat onder meer informatie over de leningen van de centrale banken aan de banksector en over de biljettenomloop.

De biljettencirculatie vertoont een stijgende trend, maar de schommelingen van week tot week worden vooral bepaald door seizoensfactoren. Elk jaar stijgt de vraag naar biljetten bij de start van een vakantieperiode en in december. De gezinnen vergroten dan hun voorraad cash om vakantieuitgaven en kerstaankopen te betalen. Na de jaarwisseling en aan het einde van een vakantieperiode valt de biljettenomloop terug naar een lager niveau.

De klassieke seizoensschommelingen kunnen de forse stijging van de biljettenomloop tussen 26 september en 3 oktober niet verklaren. De enige mogelijke reden is de bankencrisis. Veel gezinnen hebben het vertrouwen in hun bank verloren. In verscheidene Europese landen moesten regeringen ingrijpende reddingsplannen aankondigen om het bankroet van grote banken te voorkomen.

geschokt

Het dreigende faillissement van veel banken heeft het vertrouwen zwaar geschokt. Sommige gezinnen verhuizen geld van de ene bank naar de andere en blijkbaar bewaarden ze vorige week ook meer cash thuis.

De bankencrisis escaleerde deze week, want sinds enkele dagen zijn de bankrekeningen van de West-Europese dochters van de IJslandse banken Kaupthing en Landesbanki geblokkeerd. Die gebeurtenissen kunnen de zenuwachtig- heid nog doen toenemen. De impact van de geblokkeerde rekeningen op het vertrouwen en de vraag naar bankbiljetten wordt pas volgende week duidelijk.

Overigens is het thuis bewaren van grote hoeveelheden cash niet zonder risico. Wellicht daarom groeit ook de vraag naar kluizen voor gezinswoningen. Meerdere kluizenverkopers melden dat de verkoop fors gestegen is.

WV

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud