Gezinsinkomens VS dalen fors

©BLOOMBERG NEWS

De gemiddelde Amerikaan zag zijn inkomen in juni maand-op-maand 1,3 procent afnemen, de grootste terugval in vier jaar. Op jaarbasis krompen de gezinsinkomens in de VS 3,4 procent, de grootste daling sinds de start van de statistieken in 1960.

(tijd) - Joe Sixpack, de gemiddelde Amerikaan, moet steeds meer de buikriem aanhalen. Dat onderstrepen de cijfers over de gezinsinkomsten en -uitgaven die het Amerikaanse minister van Handel vanmiddag vrijgaf.

De gezinsinkomsten vielen in juni 1,3 procent terug, de grootste maand-op-maandafname in vier jaar. Dat is vooral het gevolg van de eenmalige bonus van 250 dollar die de regering-Obama in mei aan de meeste steuntrekkers uitkeerde, in het kader van het pakket stimuleringsmaatregelen. Die eenmalige bonus viel in juni weg.

Opmerkelijker is de daling van de gezinsinkomsten op jaarbasis, met 3,4 procent. Dat is de grootste terugval sinds de start van de maandelijkse statistieken in 1960. De Amerikanen zagen hun loonzakje voor de achtste maand op rij krimpen. De globale gezinsinkomens omvatten daarnaast ook bonussen, huurinkomsten en overheidstransfers.

De gezinsuitgaven stegen daarentegen maand-op-maand met 0,4 procent. Daardoor viel de gemiddelde spaarquote terug tot 4,6 procent. In mei, toen Amerikanen de transfer die ze van de overheid kregen oppotten, bereikte de spaarquote met 6,2 procent het hoogste niveau in 14 jaar. 'Dit betekent echter niet dat Amerikanen minder sparen, aangezien ze per saldo sowieso niet spaarden', stipt ING-econoom Rob Carnell aan. 'De Amerikaanse gezinnen verhogen wel het tempo waartegen ze hun schulden aflossen'.

De vrijgegeven cijfers geven ook aan dat de centrale bankiers zich vooralsnog weinig zorgen moeten maken om inflatie. De zogenaamde PCE-kerninflatie, de favoriete inflatiegraadmeter van de Fed, zakte in juni tot 1,5 procent. Dat is het laagste peil sinds december 2003.

KVS

 

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud