Advertentie

Gouprijs stijgt tot hoogste niveau in zestien jaar

(belga) - De goudprijs klom donderdag naar het hoogste peil sinds 1988. De stijging is vooral te danken aan de goedkopere dollar, die goud voor Europese en Aziatische investeerders goedkoper maakt. De euro strandde op een zucht van een record tegenover de dollar. Dat meldt De Tijd.

De goudprijs steeg gisteren op de Londense edelemetalenmarkt even tot 433,10 dollar per ounce, de hoogste koers sinds december 1988. De belangrijkste verklaring is de terugval van de dollar tot het laagste niveau in negen maanden. De goedkopere dollar maakt goud goedkoper voor Aziatische en Europese investeerders. Bovendien dekken veel institutionele beleggers het wisselrisico van hun dollarbeleggingen af door goud te kopen.

Ook de herverkiezing van George Bush werkt positief in op goud. 'In onzekere tijden profiteert het goud van zijn status van vluchthaven. Met Bush aan de macht zijn de geopolitieke risico's, en de kansen op een hogere olieprijs, groter', zei Ross Norman van TheBullionDesk.com.

De dollar daalde gisteren tegenover de euro bijna tot een historisch dieptepunt. Handelaars zeggen dat de wisselmarkt sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen weer meer aandacht besteedt aan het enorm tekort op de Amerikaanse lopende rekening. Bovendien suggereert de Europese Centrale Bank (ECB) dat ze voorlopig geen moeite heeft met de sterkte van de euro. Voorzitter Jean-Claude Trichet zei gisteren alleen dat overdreven wisselkoersschommelingen niet wenselijk zijn. 'Uit de persconferentie blijkt dat de ECB perfect bereid is een duurdere euro te aanvaarden', stelt Michael Woolfolk, valutastrateeg bij Bank of New York. De euro bereikte een piek van 1,2897 dollar en sloot in Europa op 1,2874 dollar. De eenheidsmunt bereikte op 18 februari een recordhoogte van 1,2930 dollar. Toen praatte de ECB met enkele gerichte uitspraken de euro naar omlaag.

Op Wall Street boekte de Dow Jones een winst van 1,75 procent, de grootste eendagswinst van het totnogtoe vlakke beursjaar 2004. Handelaars verwezen naar een combinatie van factoren. Vooreest was er opnieuw een forse daling van de olieprijs. Invloedrijke bedrijven als Altria en Wal-mart kwamen met goed nieuws. En berichten over het overlijden van Yasser Arafat wakkerden de hoop aan dat er binnenkort een doorbraak kan komen in het Midden-Oosten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud