Greenspan(FOMC): vooruitzichten wereldeconomie ongewijzigd

(tijd-nieuwslijn) - De vooruitzichten van Amerikaanse centrale bank voor de wereldeconomie zijn niet wezenlijk veranderd sinds januari. Dat zegt FOMC-voorzitter Alan Greenspan in een toespraak voor centrale bankiers op het International Monetary Conference. Over de inflatie zei de Amerikaanse topbankier dat deze opvallend rustig blijft.

"Onze vooruitzichten zijn niet wezenlijk veranderd ten opzichte van januari", aldus Greenspan. Hij herhaalde dat het economisch herstel niet zo krachtig zal zijn als bij vroegere recessies omdat de economie vorig jaar ook niet zo ver terugplooide. Greenspan merkte op dat voorraadinvesteringen de productie momenteel stevig ondersteunen, maar hij voegde er onmiddellijk aan toe dat dit tijdelijk is. "De vraag is of de eindvraag uiteindelijk stevig genoeg zal zijn als de positieve effecten van de voorraadinvesteringen verdwijnen".

Het Fed-opperhoofd sprak tevens lovende woorden uit over het gedrag van de Amerikaanse economie over de voorbije 18 maanden. Hij merkte op dat de economie fors terugplooide na de aanvallen op 11 september, maar dat het herstel zich daarna sterk doorzette. "We hebben een bepaalde flexibileit bereikt om te reageren op schokken die we vroeger niet hadden", zei Greenspan nog. In dit verband wees hij onder meer op de productiviteitsverbeteringen die de voorbije maanden werden opgetekend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud