Advertentie

Greenspan: kracht economisch herstel neemt toe

(tijd-nieuwslijn) - "De fundamentals zijn aanwezig voor een volgehouden gezonde economische groei". Dat is de boodschap die Fed-voorzitter Alan Greenspan (foto: Belga) dinsdag brengt in zijn halfjaarlijkse toespraak voor het Amerikaanse Congres.

Toch zijn er nog onzekerheden. Onder meer mogelijke bijkomende onthullingen van boekhoudschandalen zouden het economisch herstel kunnen doorkruisen.

Maar de Fed is optimistisch. Daarom heeft de centrale bank haar verwachting voor de economische groei voor dit jaar opgetrokken tot 3,5-3,75%. In februari ging de Fed nog maar uit van een groei van 2,5-3% voor dit jaar.

Volgens de Fed-voorzitter is de economie in de laatste vier maanden gegroeid, ondanks de dalingen op de aandelenmarkten, de afname van kapitaalinvesteringen en de terroristische aanvallen van 11 september.

Maar deze negatieve invloeden blijven volgens Greenspan op de achtergrond spelen. "Uitgaven worden aangepast aan de dalingen op de aandelenmarkten. Onzekerheden over kapitaalinvesteringen, de ontwikkeling van de bedrijfswinsten en boekhoudkundige misstanden en mogelijke risico's van politieke aard blijven invloed hebben op de economie", aldus de Fed-voorzitter.

De korte en 'milde' vertraging van de economie wijst volgens Greenspan op de kracht en flexibiliteit van de Amerikaanse economie. De genoemde negatieve invloeden zullen volgens hem nog enige tijd voortduren, maar als verdere nadelige ontwikkelingen uitblijven zal de economie terugkeren naar een patroon van houdbare groei.

De beleidsmakers van de Federal Reserve gaan nu uit van een groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) in 2002 van 3,5% tot 3,75%, iets boven de verwachting die in februari werd gegeven. In februari ging de Fed nog maar uit van een groei van 2,5-3% voor dit jaar.

Voor 2003 wordt een toename van 3,5-4% verwacht door de Federal Reserve. Deze groei zou het werkloosheidspercentage aan het einde van volgend jaar op 5,25-5,5% moeten kunnen houden. De inflatie blijft volgens Greenspan gematigd met een toename van 1,5-1,75%.

Over de recente boekhoudschandelen stelde Greenspan dat deze het gevolg kunnen zijn van een periode waarin speculatie de aandelenkoersen tot grote hoogte opjoeg. "Nu zijn de mogelijkheden van winst door misdrijven fors verminderd, met minder van deze gevallen in de toekomst tot gevolg", aldus de Fed-voorzitter.

Lees hier de tekst van de toespraak van Greenspan

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud