Greenspan: 'Petroleumprijzen beperken mondiale groei'

(belga) - De petroleumprijzen zullen 'zonder enige twijfel een rem zijn' voor de economische groei wereldwijd. Niettemin zal de huidige koersopstoot van ruwe aardolie minder zware gevolgen hebben dan in de jaren '70. Dat zei Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, in Tokio bij een toespraak voor vertegenwoordigers van de Japanse werkgevers.

Alan Greenspan, de voorzitter van de Federal Reserve (foto: epa)

'Ook als de economische groei tijdens de zomer vrij stevig leek te blijven, zal de recente energieprijsverhoging zonder twijfel een rem betekenen', sprak Greenspan.

'In de VS, Japan en elders zouden de effecten op de economische groei belangrijker zijn geweest als het belang van petroleum in de economische activiteit niet had afgenomen sinds de jaren '70', vervolgde de Fed-topman. Greenspan stipte aan dat het belang van petroleum in het mondiaal bruto binnenlands product twee derde lager ligt dan dertig jaar geleden. De huidige brutoprijzen blijven in reële termen onder de prijspiek van februari 1981.

'De effecten van de huidige prijsstijgingen, ook al zijn ze evident, zullen wellicht minder gevolgen hebben op de economische groei en op de inflatie dan de prijsstijging van de jaren '70', besloot Greenspan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud