'Grieks bankenplan ineffectief'

De Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou ©AFP

De 28 miljard euro die de vorige Griekse regering in de banksector pompte, werpt geen vruchten af. Dat zei de nieuwe socialistische regering woensdag.

(tijd) - Met het geld hoopte de conservatieve regering, die de fakkel begin oktober doorgaf, de banken aan te sporen weer meer leningen te verstrekken. De kredietverlening in Griekenland was zwaar teruggelopen door de economische crisis.

De banksector potte zijn geld op om zelf de crisis door te kunnen komen. De Griekse kredietverleners hebben dan geen toxische activa, de zware terugval van de Griekse economie nam een forse hap uit de inkomsten. Dat de regering miljarden in de banken pompt, blijkt nu niet genoeg om de kredietmotor opnieuw aan te zwengelen.

'In zijn huidige vorm, voorziet het programma niet de liquiditeiten die ondernemingen en huishoudens nodig hebben', klinkt het bij de nieuwe regering. Over een alternatief plan wordt voorlopig niet gerept.

Volgens de centrale bank van Griekenland hebben de banken tot nu toe slechts 12 miljard van de beschikbare 28 miljard opgenomen. De overblijvende som zal waarschijnlijk niet worden opgenomen, omdat grote delen van het steunprogramma vervallen op het einde van het jaar.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud