Groei Chinese economie vertraagt in derde kwartaal

(tijd-nieuwslijn) - (TP)Economische groei in China vertraagt in 3ekwAntwerpen (TIJD-NIEUWSLIJN) - De economische groei in China vertraagde tijdens het derde kwartaal. Het bruto binnenlands product (BBP) was 9,1 procent hoger dan vorig jaar. In het eerste en tweede kwartaal van dit jaar werden groeicijfers van 9,8 procent en 9,6 procent opgetekend. Economen mikten op een groei van 8,9 procent, terwijl de Chinese overheid 7 procent in het voozuitzicht stelde.

De maatregelen die in het eerste halfjaar zijn genomen om economische oververhitting tegen te gaan, hebben de groei wat afgeremd maar het is onduidelijk of dat voldoende is. Welke richting het beleid van de Chinese centrale bank zal uitgaan is dus een open vraag.

Een goed teken is wel dat de inflatie in China in september lager uitkwam dan in de twee vorige maanden en lager dan de rentevoet op 1 jaar. In september stegen de consumentenprijzen 5,2 procent, terwijl dat in juli en augustus 5,3 procent was. Economen hadden gewaarschuwd dat indien het inflatiecijfer hoger zou uitkomen dan de rentevoet op 1 jaar, een verhoging van de rente door de Centrale Bank niet veraf zou zijn. Het is sinds 1995 geleden dat dat gebeurde.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud