Groei wereldeconomie vertraagt mogelijk door stijgende onzekerheid

De groei van de wereldeconomie zou dit jaar wel eens kunnen vertragen, na de sterke prestaties in 2006. Dat voorspelt de Wereldhandelsorganisatie (WTO) donderdag.

(belga) Uit het rapport van 2006 en de vooruitzichten voor 2007 van de WTO blijkt dat risico's op de financiële markten222 en de huizenmarkt voor het komende jaar toenemen, alsook het onevenwicht op de goederen- en dienstenmarkten. De groei op de handelsmarkten zou dit jaar maar 6 procent bedragen tegenover 8 procent in 2006.

De groei van het bruto binnenlands product was in 2006 sterker dan verwacht in Europa en Japan terwijl opkomende markten zoals China en India het buitengewoon goed deden.

De minst ontwikkelde landen zagen hun handel met zowat 30 procent toenemen tot recordhoogtes, door de hoge prijzen voor olie en andere basisproducten. Volgens de voorzitter van de WTO, Pascal Lamy, waren de sterke prestaties in 2006 meer dan welkom maar moeten ze versterkt worden door een verdere hervorming van de wereldeconomie.

Onderhandelaars van zes grote handelsblokken (Verenigde Staten, Europa, India, Australië, Japan en Brazilië) proberen deze week in India tijdens de Doha-ronde het overleg over een vrijere wereldhandel opnieuw vlot te trekken. "Een succesvol einde van de Doha-ronde zou veel potentieel kunnen bevatten voor een verhoogde groei en minder armoede", aldus Lamy. "Een overeenkomst zou ook meer relevante handelsregels opleveren om een meer stabiele en zekere grondslag te leggen voor de dynamische wereldmarkt vandaag."

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud