Advertentie

Groeilandbeurzen toppers in eerste kwartaal

De groeilandbeurzen waren in het eerste kwartaal de best presterende aandelenmarkten in de wereld. Centraal- en Oost-Europa en de Balkan ontgoochelden zwaar. Dat blijkt uit een rangschikking van de belangrijkste 80 beurzen in de wereld door de redactie.

 (tijd) - Omgerekend naar euro zetten de beurzen over de eerste drie maanden van het jaar erg uiteenlopende prestaties neer, gaande van een winst van 37,9 procent voor China tot -38,3 procent voor IJsland dat in een depressie zit.

Het meest opvallend is de goede prestatie van de groeilandbeurzen die in de tweede helft van 2008 erg rake klappen hadden gekregen. Drie van de vier BRIC-landen, China (+37,9%), Rusland (+24,8%) en Brazilië (+14,5%) halen de top tien. Het vierde BRIC-land, India (+2,1%) zette eveneens een positief rendement neer.

Slechts één industrielandbeurs haalt de top tien: Noorwegen (+11,3%). Die stijging is vooral te danken aan de forse klim van de kroon tegenover de euro.

Centraal- en Oost-Europa en de Balkan bengelen onderaan. De recessie slaat er ongemeen hard toe en de munten van onder meer Polen en Hongarije kelderden tegenover de euro.

De industrielandbeurzen zitten tussen de sterk presterende groeilandbeurzen en de uitgespuwde Centraal- en Oost-Europese in. Met een verlies van 18,4 procent was Italië de rodelantaarndrager onder de industrielanden. Met 8,4 procent in de min zit België in de onderste helft van de rangschikking.

Carl Pansaerts

Een wereldkaart en een uitgebreide analyse leest u in de krant van donderdag.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud