Groeilanden riskeren 'systemische crisis'

De opkomende markten lopen door de wereldwijde recessie steeds meer gevaar op een systemische crisis. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het kredietratingagentschap Fitch. De groeimarkten worstelen met de diepe duik van de grondstoffenprijzen en de weerhoudendheid van Westerse banken om nog krediet te verstrekken.

(tijd) - 'Vooral Centraal- en Oost-Europese landen zijn kwetsbaar voor een vertrouwenscrisis in het hele financiële systeem door de grote tekorten op hun lopende rekeningen', zegt Fitch. Een aantal landen, zoals Hongarije, hebben een berg buitenlandse schulden. Veel Hongaarse gezinnen bijvoorbeeld sloten ook een lening af in een laagrentende buitenlandse munt. Bij een devaluatie van de eigen munt worden alle afbetalingen ineens een pak duurder.

Onschuldig

Ook andere regio's bevinden zich midden de gevarenzone. In Latijns-Amerika bijvoorbeeld vreest Fitch voor problemen door de snelle stijging van het aantal consumentenleningen in Chili, Brazilië en Colombia. Het agentschap voegt er wel aan toe dat in Brazilië de schuldopbouw grotendeels door de aangroei in deposito's gedekt is, en de binnenlandse kredietmarkten gezond zijn.

In Azië citeert Fitch Vietnam en Korea als meest kwetsbare landen. 

'Wanneer de grote financiële instellingen van de industrielanden hun kredietlijnen aan de groeilanden opzeggen en de internationale kapitaalmarkten opdrogen, zijn de opkomende economieën niet immuun voor binnenlandse kredietschaarste', waarschuwt Fitch. 'Hoewel het epicentrum van de crisis in de zogezegde 'ontwikkelde' landen ligt en de groeilanden grotendeels 'onschuldige' omstaanders zijn.'

Soros

Het ratingagentschap treedt daarmee beleggersgoeroe en hefboomfondsveteraan George Soros bij. Hij zei eerder al dat de opkomende markten onrechtvaardig hard gestraft worden voor de excessen in de industrielanden. De beloofde steun aan de financiële sector in de eurozone en de VS betekent bovendien een extra bedreiging voor de kredietwaardigheid van de groeilanden door mogelijk ongunstige bewegingen in de wisselkoersen.

IDW

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud