Grootste banenverlies in vijf jaar in VS

In de VS gingen in september 159.000 banen verloren. Dat is het grootste banenverlies op maandbasis in vijf jaar. Economen hadden op een cijfer van 105.000 gerekend. De werkloosheidsgraad bleef hangen op 6,1 procent. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

(tijd) - Het onverwacht forse banenverlies wijst erop dat de Amerikaanse economie stoom blijft verliezen. Dit jaar schrapten bedrijven al 760.000 banen, terwijl in 2007 nog 1,1 miljoen jobs gecreëerd werden. Het banenverlies in juli en augustus viel wel licht lager uit dan aanvankelijk geschat.

Vooral bedrijven uit de dienstensector zetten fors het mes in het personeelsbestand (-82.000), ook in de industrie (-51.000) en de bouw (-35.000) ging het aantal banen fors achteruit. Bij de overheid kwamen er opnieuw banen bij (+9.000), maar de banengroei is het traagst sinds januari.

Niet alleen het aantal banen in de VS ging achteruit, ook het aantal gewerkte uren boerde verder achteruit.

De Europese beurzen reageren gematigd positief op het banenrapport in de VS. De Bel20 maakt een deel van het eerdere verlies goed. 'Door de enquête bij de Amerikaanse huishoudens waren beleggers ingesteld op een bijkomend banenverlies van 222.000 banen in september', zegt analist Rob Carnell van ING. 'Het banenverlies is niet van die aard dat de werkloosheidsgraad stijgt. Toch verwachten we dat die de komende maanden wel zal stijgen boven 6,5 procent.'

Beleggers hopen dat dit bewijs van de economische vertraging in de VS, bovenop de crisis in de financiële sector, de Federal Reserve ertoe kan aanzetten de rente opnieuw te verlagen. 'Door de vertraging van de loonsstijgingen, de afwezigheid van een verdere dreiging van inflatie en inflatieverwachtingen en de kredietcrisis is een verdere versoepeling van het monetair beleid erg waarschijnlijk', stelt Carnell.

PDG/IDW

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud