Handelsmogendheden proberen Doha-ronde te reanimeren

Na maanden van stilte hebben vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, de Europese Unie, India en Brazilië donderdag in New Delhi de onderhandelingen over een vrijmaking van de wereldhandel opnieuw opgenomen. Gehoopt wordt dat het Indiase onderonsje de fundamenten kan leggen voor een heuse doorbraak tegen juni.

(belga) Het is intussen zes jaar geleden dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op een top in Doha een onderhandelingsronde over een verdere liberalisering van de wereldhandel lanceerde. De gesprekken liepen in de zomer van vorig jaar helemaal spaak op de uiteenlopende belangen van gevestigde industrielanden en opkomende handelsmogendheden als India en Brazilië. Sindsdien is er niet meer op hoog niveau gepraat.

Na een reeks bilaterale contacten woensdag zijn de onderhandelaars donderdag formele gesprekken aangegaan. Voor de EU is eurocommissaris voor Handel Peter Mandelson naar New Delhi afgereisd. Speciaal gezante Susan Schwab behartigt de Amerikaanse belangen. Ook de Indiase handelsminister Kamal Nath en de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Celso Amorim tekenen present. Later op de week strijken ook nog vertegenwoordigers van Japan en Australië neer in Delhi.

De onderhandelaars hopen in India het pad te effenen voor een meer uitgebreide gespreksronde op de WTO-hoofdzetel in Genève. Het komt er in ieder geval op aan, voor juni een doorbraak te realiseren. Dan verstrijken immers de speciale bevoegdheden die het Amerikaanse parlement aan president George W. Bush verleende om handelsakkoorden af te sluiten. Na juni keert Capitol Hill terug op het voorplan en wordt de manoeuvreerruimte van de WTO-onderhandelaars bijzonder klein.

Daarom moeten de onderhandelingen volgens Mandelson snel in een stroomversnelling belanden. "Indien we de resterende kansen willen benutten, moeten we onze gesprekken intensifiëren en versnellen. Lukt dat niet, dan zijn de perspectieven voor de Doha-ronde voor dit jaar verloren", meent de Brit. Schwab lijkt minder haast te hebben. "Dit treffen dient vooral om een balans op te maken", zo liet ze bij haar aankomst in India optekenen.

Hoewel de Doha-ronde oorspronkelijk was bedoeld om de positie van de derde wereld in het internationale handelsverkeer te verbeteren, kaapt de twist tussen de traditionele industrielanden en de opkomende handelsnaties de meeste aandacht weg. Landen als India en Brazilië vinden dat de VS en de EU te weinig stappen zetten om de steun aan hun eigen landbouwsector af te bouwen. De Europeanen en de Amerikanen stellen dan weer dat Latijns-Amerika en Azië hun markten onvoldoende openen voor industriële goederen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud