Handelstekort in VS krimpt onverwacht

Foto Reuters ©REUTERS

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in januari onverwacht gekrompen. Vooral de import van olie en wagens viel fors terug. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel.

(tijd) - Het handelstekort verkleinde tot 37,29 miljard dollar, van een herzien tekort van 39,90 miljard dollar in december. Eerder werd een tekort van 40,18 miljard dollar gemeld.

De daling was onverwacht. Analisten voorspelden vooraf gemiddeld dat het tekort in december zou toenemen tot 41,0 miljard dollar.

De export nam in januari met 0,3 procent af tot 142,66 miljard dollar, de eerste daling sinds april vorig jaar. Er gingen minder vliegtuigen en auto's het land uit. In februari zal de export van vliegtuigen wellicht zijn toegenomen, aangezien onder andere Boeing meer toestellen afleverde.

De import daalde met 1,7 procent tot 179,95 miljard dollar. De VS importeerden in januari 245 miljoen vaten olie, het kleinste aantal in de laatste tien jaar. Er werden ook minder auto's en auto-onderdelen ingevoerd, voornamelijk uit Duitsland en Japan.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud