'Handelstekort VS verbergt implosie buitenlandse vraag'

foto AFP ©AFP

Het handelstekort van de Verenigde Staten is in november 2008 met 29 procent gedaald tot 40,44 miljard dollar tegen 56,69 miljard dollar een maand eerder, aldus cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel dinsdag. Dat is het laagste niveau sinds november 2003 en de grootste daling in meer dan 12 jaar. Volgens ING-analist Dimitry Fleming verbergen de cijfers 'een implosie van de buitenlandse vraag'.

(tijd) - Het tekort komt veel lager uit dan de verwachte 51,0 miljard dollar. Het tekort over oktober werd neerwaarts gecorrigeerd van 57,1 miljard dollar.

In november nam de export met 5,8 procent af naar 142,80 miljard dollar, terwijl de import met 12 procent daalde tot 183,25 miljard dollar. Hoofdreden daarvoor was de daling van de olieprijzen. De invoer van petro-chemische producten daalde met 37 procent op maandbasis of 14 miljard dollar. Exclusief olie viel de invoer terug met 6,8 procent op maandbasis. De daling werd geleid door consumentenproducten en investeringsgoederen.

Voor Ian Shepherdson, hoofdeconoom bij onderzoeksbureau High Frequency Economics, is de afname van de olie-import veel groter dan verwacht. 'Het is duidelijk dat de handelsstromen werden verpletterd door de kredietcrisis, die maakt dat de vraag naar goederen en diensten afneemt en het beschikbaar handelskapitaal daalt. Het resultaat is dat de cijfers nog onmogelijk te voorspellen zijn', aldus Shepherdson.

Implosie

De oliegestuurde daling van het handelstekort, verbergt volgens ING-analist Dimitry Fleming de dramatische staat van de Amerikaanse export. De uitdijende recessie heeft de buitenlandse vraag voor de vierde maand op rij doen afnemen, argumenteert de analist. Sinds augustus nam de Amerikaanse uitvoer af met 15,2 procent. Daarmee wordt de slechtste viermaandelijkste prestatie in meer dan 20 jaar neergezet.

Volgens Fleming lijdt het geen twijfel dat het hier niet meer om een reguliere neerwaartse cyclus gaat, maar om een complete implosie van de buitenlandse vraag. 'De ijzingwekkende verkoopsverwachtingen en de problematische toegang tot handelskapitaal dwingen buitenlandse handelspartners ertoe om 'en bloc' bestellingen bij Amerikaanse bedrijven te annuleren.' Toonaangevende indicatoren, zoals de ISM Export Orders index, wijzen volgens Fleming op de mogelijkheid van een dubbelcijferige afname van de uitvoer in de buurt van 25 tot 35 procent in 2009. 'Een ware marteling', voorziet Fleming.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud