Helft Belgische beurs in buitenlandse handen

Buitenlandse beleggers hebben zich de voorbije tien jaar opgewerkt tot dominante spelers op de Belgische aandelenmarkt. Dat blijkt uit een studie van de FESE, de vereniging van Europese beurzen, meldt De Tijd. FESE ging op basis van de meest recente cijfers na wie de Europese aandelen eind 2005 in handen had.

(tijd) De cijfers leren dat buitenlanders 53 procent van de Brusselse beurs controleren. Dat is 20 procentpunt meer dan het Europese gewogen gemiddelde van 33 procent.

Hongarije is koploper. Op de beurs van Boedapest hebben buitenlanders 77 procent van de aandelen in handen. Ook in Nederland, waar multinationals vaak over een versnipperd internationaal aandeelhouderschap beschikken, Ierland, Estland, Slowakije en Finland zijn buitenlanders de dominante aandeelhouder. Het omgekeerde geldt voor Italië en Slovenië. In die twee landen hebben buitenlanders slechts 13 procent van de beursgenoteerde bedrijven in handen.

In België valt de opmars van buitenlanders samen met de aftocht van de traditionele Belgische referentieaandeelhouder. Niet-Belgische beleggers trokken van 1996 tot eind 2005 hun belang op van 22,7 naar 53,6 procent. Tegelijk viel het belang van 'niet-financiële aandeelhouders', doorgaans holdings en andere bedrijven, van 38,7 procent naar 7,7 procent terug. Niet alleen verdween de Generale Maatschappij, ook ruilde de financier Albert Frère zijn Bel20-portefeuille voor Franse steraandelen.

Bovendien behoren Belgische institutionele beleggers sinds de invoering van de euro tot de minst chauvinistische van Europa. Belgische beleggingsfondsen, banken, pensioenfondsen en verzekeraars hebben nog 7 procent van de Brusselse beurs in handen, een halvering in vergelijking met eind 1996. Bekaert, bijvoorbeeld, becijfert dat nog slechts 21 procent van zijn institutionele aandeelhouders Belgen zijn, tegenover 84 procent in 2001.

KVS

foto www

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud