'Hoge olieprijs bedreigt groeiscenario eurozone'

(tijd-nieuwslijn) - De huidige olieprijs betekent toenemende energiekosten voor bedrijven. Dat brengt oplopende risico's met zich mee voor de economische groei in de twaalf landen die de euro als munteenheid delen. President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank heeft dat vrijdag gezegd in een interview met het persagentschap Bloomberg News. Trichet nam daarbij afstand van de verwachting dat de groei van de economie in de euroregio volgend jaar zal versnellen.

De groei in de eurozone kwam uit op een jaarlijks gemiddelde van 2,1 procent over de afgelopen vier kwartalen en zal 'op dezelfde snelheid doorgaan', aldus de ECB-president. De Europese Centrale Bank voorspelde in september een groei van ongeveer 1,9 procent voor dit jaar en een toename van 2,3 procent in 2005, door een 'geleidelijk', exportgeleid herstel van de Europese economie.

De huidige prijs van olie is 'te hoog', aldus Trichet. 'Misschien zijn we er nu getuige van dat het allemaal te ver is doorgeschoten. Ik hoop dat alle betrokkenen zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden, zodat we misschien een betere evolutie tegemoet zien.' De ECB hield vorig week het toonaangevende rentetarief op 2 procent, het laagste punt in zes decennia.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud