'Hoge staatsschuld risico voor herstel'

IMF-topman Dominique Strauss-Kahn - Foto AFP

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat de hoge staatsschuld in de ontwikkelde economiën een bedreiging vormt voor de stabiliteit van de financiële sector. De waarschuwing staat in een nieuw rapport dat dinsdag werd vrijgegeven.

(tijd) - Het goede nieuws is dat de financiële sector, na de crisis van 2008, stilaan stabiliseert. Maar het herstel is fragiel, traag en ongelijk, merkt het IMF op. De banken schreven sinds 2007 voor 2.300 miljard dollar aan kredieten af. Dat is 19 procent minder dan de berekening die het IMF schatte in oktober van vorig jaar. Voor de sector is het goed nieuws, want dat betekent dat er minder verlies moet geïncasseerd worden.

Het probleem is echter dat de financiële sector nu bedreigd wordt door de snel oplopende tekorten van de overheid. Het IMF rekende voor dat voor de G7 (de zeven rijkste landen ter wereld) de staatsschuld gemeten naar het bbp bij op het hoogste punt sinds 60 jaar staat.

Volgens het IMF is dat een rechtstreeks gevolg van het verloop van de financiële crisis. In de eurozone onderscheidt het IMF vier fases. In een eerste fase in de aanloop naar de crisis, werden grote ontleners, zoals Frankrijk en Duitsland, ondersteund door de risico-aversie bij de beleggers. Na het uitbreken van de crisis, van september 2008 tot maart 2009, raakte landen waarvan de financiële sector zwaar leed in de verdrukking. En werden ze geconfronteerd met hogere kosten voor de financiering van de staatsschuld. Dat gold ondermeer voor België, Nederland en Oostenrijk.

Bij het antwoord op de crisis, van april 2009 tot oktober 2009, waarbij de financiële instellingen ondersteund werden, daalde de kost voor het ontlenen door overheden. Maar vanaf november 2009 kwamen de landen met grote begrotingstekorten, zoals Griekenland, Portugal, Italië en Spanje voor het voetlicht en steeg de kost voor het financieren van de staatsschuld enorm.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud