Hogere taks op spaargeld ontketent boze reacties

Het voorstel van de Hoge Raad van Financiën om de belastingen op sparen en beleggingen op te trekken, leidde tot een storm van reacties. De Hoge Raad adviseert minister van Financiën Didier Reynders (MR) om een loonlastenverlaging van 6 miljard euro te financieren met onder meer een hogere roerende voorheffing van 30 procent, het dubbele van vandaag.

Minister van Financiën Reynders krijgt het rapport vandaag officieel in handen - foto belga

(tijd) - Voor de financiële wereld kwam het voorstel van de Hoge Raad als een verrassing. Een toename van de spaarfiscaliteit zal meteen het sparen en beleggen ontmoedigen, luidde de reactie. Bovendien zadelt het de sector op met een negatief imago. De banken, fondsenbeheerders en beleggingsclubs vinden het niet kunnen dat wie tijdens zijn hele loopbaan al belastingen betaalde, nog eens moet afdokken voor het spaarpotje dat hij opzij zet. 'Dat is de mensen bedotten', klonk het.

Sociale partners

De werkgevers zijn even vernietigend. Ze zeggen niet neen tegen een verlaging van de lasten op arbeid. Maar de manier waarop de HRF die wil financieren, bestempelen ze als 'economische zelfmoord' voor een land dat nu al zo'n hoge fiscale druk heeft. Als alternatief schuiven ze een ontvetting van het staatsapparaat naar voor.

Dat vinden de vakbonden dan weer een sloganeske benadering. Volgens het ACV en de ABVV is er wel degelijk ruimte voor een hogere belasting op de opbrengsten van kapitaal. Ze stellen dat dat helemaal niet moet gebeuren op de kap van de kleine spaarders.

Politiek

Ook politiek waren de reacties scherp. Open VLD en CD&V wijzen een hogere spaarfiscaliteit af. De liberalen en christendemocraten vinden dat een loonkostenverlaging vooral betaald moet worden door de uitgaven te beperken. Minister van Financiën Reynders reageerde niet op de inhoud van het rapport. Hij krijgt vandaag officieel het advies van de HRF.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud