Advertentie

Huis kopen kan binnenkort veel sneller

De administratieve rompslomp bij het kopen van een eigen huis neemt nu vaak zes maanden in beslag. "We halveren dat", zegt staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in Het Nieuwsblad op Zondag.

(belga) Donderdag wordt in de kamer gestemd over de programmawet "diverse bepalingen". In die zogenaamde "vuilnisbakwet" zitten wetswijzigingen verborgen die Van Quickenborne heeft bedongen over het "elektronisch loket" voor notarissen. "Let wel: zowel de notarissen als de banken zijn het volmondig met mij eens om zo'n loket uit te bouwen en tijdens de commissiebesprekingen knikten zelfs de CD&V'ers goedkeurend", aldus Van Quickenborne.

Sinds 1 maart kunnen notarissen en hun cliënten nagaan of kandidaat-kopers geen schulden bij de overheid hebben uitstaan die de verkoop zouden verhinderen. In de programmawet staat bovendien een bepaling van de staatssecretaris, die maakt dat tegen eind dit jaar de handlichting, het uitgommen van vorige hypotheken, door de notaris via het internet kan gebeuren na e-mailoverleg met de betrokken banken of schuldeisers.

"Geen heen en weergeloop meer. Een tijdswinst van twee tot drie maanden", zegt de staatssecretaris. Vandaar zijn claim op een halvering van de zes maanden. "We testen eerst dit uit via een 30-tal notarissen. En daarna veralgemenen we het elektronisch loket. De digitalisering van het kadaster moet een feit zijn tegen eind dit jaar. En tegen eind volgend jaar zullen hypotheken elektronisch te bekijken zijn", zei Van Quickenborne.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud