Advertentie

Huizen voor het eerst hoofdmoot van vermogen Belgische gezinnen

Het onroerend vermogen van de Belgische gezinnen is voor het eerst sinds mensenheugenis groter dan het roerend of financieel vermogen. De waarde van de woningen en gronden steeg in 2006 met 75 miljard tot 829 miljard euro. De waarde van alle beleggingen steeg slechts met 32 miljard tot 793 miljard.

(tijd) Dat meldt De Tijd. De Nationale Bank publiceerde vrijdag nieuwe cijfers over het financieel vermogen. Daaruit blijkt dat de toename van het vermogen vorig jaar vooral te danken was aan aankopen van verzekeringsproducten, stijgende aandelenkoersen en de aangroei van de inlagen op deposito's. Vooral termijndeposito's waren erg in trek, omdat de rente op het spaarboekje erg laag bleef bij de grootbanken.

Over het onroerend vermogen publiceerde de Nationale Bank nog geen cijfers. Maar het jaarlijkse vastgoedrapport van Stadim geeft een goede indicatie. Het studie- en adviesbureau meldde vorige week dat huizen vorig jaar 11 procent duurder werden, appartementen 10 procent en gronden 7 procent. Daarom mag verondersteld worden dat het onroerend vermogen met 10 procent toenam.

De schulden van de gezinnen stegen met 13 miljard euro tot 149 miljard. Vooral de hypothecaire leningen zaten in de lift omdat de woningen flink duurder werden. De groei van de consumptiekredieten was kleiner. Het totale nettovermogen van de gezinnen bedraagt 1.473 miljard. Dat betekent dat de gemiddelde Belg een vermogen heeft van 139.800 euro en het doorsneegezin een vermogen van 327.300 euro.

WV

foto www

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud