Advertentie
Advertentie

Huizenverkoop VS stijgt onverwacht sterk

foto reuters ©REUTERS

De verkopen van bestaande woningen in de VS zijn in december onverwacht fors gestegen. De woningprijzen blijven wel dalen. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse vereniging voor vastgoedmakelaars. Economen waarschuwen voor overdreven optimisme.

(tijd) - De verkopen van bestaande woningen in de VS stegen vorige maand met 6,5 procent tot 4,74 miljoen stuks op jaarbasis. Economen rekenden op een daling van de verkopen met 2 procent tot 4,40 miljoen. Wall Street, dat licht hoger van start ging, koerst na een klein uur handel tot 2,5 procent hoger op het nieuws.

Economen waarschuwen voor overdreven optimisme. 'De trend is nog altijd negatief. De goedkope waarderingen trekken kopers, maar ik denk niet dat de huizenmarkt nu al echt heropleeft', zei een econoom aan het persagentschap Bloomberg.

De woningprijzen blijven immers in een neerwaartse spiraal zitten. Jaar-op-jaar zakte de prijs voor een bestaande woning met 15,3 procent tot 175.400 dollar. De stijging in december volstaat ook niet om de daling van november ongedaan te maken. Het cijfer voor november werd naar beneden bijgesteld tot 4,45 miljoen, een daling met 8,6 procent.

Wel positief is dat de voorraad onverkochte woningen zakte. De voorraden voor december hebben in de huidige context 9,3 maanden nodig om weggewerkt te worden. De Amerikaanse huizenmarkt wordt voor circa 85 procent in beslag genomen door bestaande huizen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud