Advertentie
Advertentie

IJsland verlaagt rente tot 17 procent

Foto Hollandse Hoogte ©Frans Lemmens/Hollandse Hoogte

De IJslandse centrale bank heeft donderdag de rente met 1 procentpunt laten dalen tot 17 procent. Aanleiding voor de renteverlaging is de hevige recessie en het feit dat een daling van de consumptie druk zet op de prijzen.

(belga) - Het gaat om de eerste renteverlaging sinds het eiland onder toezicht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwam te staan, in november vorig jaar na de bankcrisis.

Analisten reageerden verrast op de renteverlaging met 1 procentpunt. Ingolfur Bender van de onderzoeksafdeling bij Glitnir Bank ging uit van meerdere kleine stappen om lenen goedkoper te maken.

IJsland verwacht dat de economie van het land dit jaar met 10,5 procent zal krimpen. Ook de inflatie zou sneller dalen dan verwacht. In die zin is een lagere rente aangewezen. De vrije val van de nationale munteenheid, de IJslandse kroon, is intussen gestabiliseerd.

Als gevolg van het ineenstorten van het banksysteem was de kroon vorig jaar twee derde van zijn waarde verloren. De inflatie steeg met 20 procent en een recordaantal mensen verloor zijn job. IJsland kreeg in november vorig jaar een lening van 5,1 miljard dollar van het IMF.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud