IMF: 'Bankverliezen kleiner dan verwacht'

©REUTERS

De financiële stabiliteit is de jongste zes maanden wereldwijd verbeterd, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een halfjaarlijks rapport. De financiële instellingen moeten in de periode 2007-2010 slechts 3.400 miljard dollar (2.340 miljard euro) afschrijven op leningen en effecten. In april raamde het IMF de verwachte verliezen op 4.000 miljard dollar.

De verbetering van de financiële stabiliteit is volgens het IMF te danken aan de ingrijpende maatregelen van de centrale banken en regeringen. Maar het rapport waarschuwt voor overdreven optimisme. 'De risico's blijven groot en het risico van een achteruitgang blijft belangrijk.'

De vermindering van de verwachte afschrijvingen is een gevolg van de koersstijgingen op de financiële markten sinds de lente. De banken, de grootste slachtoffers van de crisis, moeten 2.800 miljard dollar afschrijven. Aangezien ze al 1.300 miljard dollar hebben afgeboekt, moeten ze tegen eind volgend jaar nog 1.500 miljard dollar afschrijven.

De Amerikaanse banken staan het verst, want zij hebben al 60 procent van de verwachte verliezen afgeschreven. De banken van de eurozone en het Verenigd Koninkrijk hebben nog maar 40 procent van de verwachte verliezen afgeboekt.

Er zijn verscheidene redenen waarom de Europese banken een achterstand hebben op de Amerikaanse. In de eerste plaats loopt de Europese conjunctuurcyclus achter. Bovendien verschuift het zwaartepunt van de verliezen geleidelijk van de effectenmarkten naar kredieten. Europese banken hebben in vergelijking met Amerikaanse sectorgenoten relatief minder effecten in portefeuille en meer kredieten op hun balans.

'De financiële instellingen worden nog altijd met drie belangrijke uitdagingen geconfronteerd', waarschuwt het IMF.  Ze moeten hun eigen vermogen heropbouwen, de rendabiliteit versterken en zich voorbereiden op een uitdoving van de overheidssteun.

De winsten van de courante bankactiviteiten zullen wellicht niet volstaan om de afschrijvingen te compenseren. Er zijn dus bijkomende kapitaalverhogingen nodig. WV

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud