Advertentie

IMF: 'Eurozone komt volgend jaar tot stilstand'

IMF-topman Dominique Strauss-Kahn (foto Photonews) ©Photo News

Europa heeft de meest negatieve effecten van de wereldwijde financiële crisis kunnen afweren dankzij goed crisismanagement in de regio. Desondanks zal de Europese economie volgend jaar nagenoeg tot stilstand komen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag in een rapport over de economie van Europa.

(Dow Jones) - Het IMF is lovend over de samenwerking van Europese leiders in reactie op de kredietcrisis. "Het zijn ongekend onzekere tijden, maar we zien nu een gezamenlijk aanpak die bewijst dat beleidsmakers zich realiseren dat de wereldwijde crisis vraagt om een wereldwijd antwoord", zo stelt Alessandro Leipold, de uitvoerend directeur van het Europa-departement van het IMF.

De internationale samenwerking heeft niet kunnen voorkomen dat de economische groei in Europa aanzienlijk afvlakt. Sommige landen zullen volgens de ramingen van het IMF hun economie zelfs zien krimpen.

Stilstand

De Europese Unie kent in het huidige jaar gemiddeld een groei van 1,7 procent. De groei zal volgend jaar verder dalen tot 0,6 procent. De vijftien landen die met de euro betalen, presteren nog slechter: de gemiddelde groei van de eurozone daalt dit jaar naar 1,3 procent om volgend jaar vrijwel tot stilstand te komen met slechts 0,2 procent.

Alhoewel het IMF de berekeningen heeft uitgevoerd voordat de kredietcrisis zich begin oktober verdiepte, zijn de ramingen volgens de internationale organisatie nog steeds valide.

Als boosdoeners van de groeivertraging in Europa wijst het IMF op een daling van de huizenprijzen, een afname van de consumentenbestedingen en het opdrogen van kredietverstrekking door banken. Omdat de aanpassing van het financiele systeem veel tijd zal kosten voorziet het IMF niet eerder dan eind 2009 een licht herstel.

Een aantal nationale economieen in Europa zal krimpen, zoals die van Italie, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. IJsland wordt het hardst getroffen. Die economie zal volgens het IMF met 3,1 procent krimpen.

Inflatie

Ondanks de weinig rooskleurige vooruitzichten onthult het IMF ook een lichtpuntje: de inflatie in Europa zal in 2009 kalmeren. Terwijl de inflatie in de Europese Unie dit jaar nog zal oplopen tot 3,9 procent vanwege de hoge voedsel- en energieprijzen, zal de inflatie volgend jaar afkoelen tot 2,4%. In de eurolanden zal de inflatie na een piek van 3,5 procent dit jaar zelfs dalen tot 1,9 procent volgend jaar. Daarmee komt het prijspeil onder het maximum van 2 procent dat de Europese Centrale Bank (ECB) tot doel stelt.

Het afvlakken van de inflatie geeft de ECB de ruimte om de rente te verlagen en zo de economische groei te stimuleren. Tot nu toe maakte de erg hoge inflatie het lastig om renteverlagingen door te voeren omdat de consumentenprijzen hierdoor nog verder zouden stijgen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud