IMF kondigt akkoord aan met IJsland over lening

Dominic Strauss-Kahn

De lidstaten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn tot een overeenkomst gekomen in verband met de door IJsland gevraagde steun. Dit meldde Dominique Strauss-Kahn, hoofd van het IMF, zaterdag.

(belga) - Strauss-Kahn, die zich uitsprak tijdens een korte persconferentie na afloop van de G20, preciseerde het bedrag van de steun niet. Volgens eerdere berichten zou het gaan over om en bij de 2 miljard dollar. Geir Haarde, de Eerste Minister van IJsland, gaf vrijdag aan dat het IMF zeer snel groen licht dient te geven. De bezwaren van sommige Europese landen tegen steun voor IJsland lijken opgeheven te worden.

Het IMF had op 5 november al een vergadering omtrent deze lening gepland, na het akkoord van 24 oktober tussen het internationaal instituut en de regering in Reykjavik. Maar deze werd geannuleerd op vraag van Groot-Brittannië en Nederland. Zij wilden eerste het geschil over de compensatie van hun spaarders afhandelen. Hun rekeningen bij een IJslandse bank werden geblokkeerd toen de financiële crisis in oktober ook daar uitbrak.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud