IMF somber over Belgische economie

IMF-topman Dominique Strauss-Kahn (foto: epa) ©EPA

De Belgische economie boekt volgend jaar een nulgroei. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een analyse over de economische vooruitzichten. België herstelt met andere woorden moeizamer dan het gros van de andere eurolanden.Ook voor de rest van de wereld is het IMF optimistischer.

(tijd) - De IMF-prognose voor België ligt een stuk onder die van de meeste andere economen, die uitgaan van een groei van 0,5 tot 1 procent in 2010. Dit jaar zakt het bruto binnenlands product met 3,2 procent.

Met de nulgroei in 2010 doet België het slechter dan de rest van de eurozone. Die boeken dit jaar weliswaar een zwaarder verlies, maar slagen er volgend jaar in weer aan te knopen met lichte groei. Duitsland zet een krimp met 5,3 procent in 2009 bijvoorbeeld om in een groei met 0,3 procent in 2010. De Nederlandse economie gaat van een krimp van 4,2 procent naar een groei van 0,7 procent. Een verklaring voor die zwakke Belgische prestatie geeft het IMF niet.

Het IMF wijst er op dat de economische groei opnieuw aantrekt. Daarom verhoogt de instelling ook de prognoses. De eurozone groeit in 2010 met 0,3 procent. Drie maanden geleden ging het IMF nog uit van een krimp met 0,3 procent. De prognose voor dit jaar wordt opgetrokken van -4,8 procent naar -4,2 procent.

Europa wordt nog geconfronteerd met een rist uitdagingen, zegt het IMF. 'Strikte kredietvoorwaarden beperken de private investeringen en de stijgende werkloosheid weegt op de consumptie.' De instelling dringt aan op een gecoördineerde actie tussen de Europese landen om opnieuw aansluiting te vinden met een stabiele groei.

Ook de Verenigde Staten herstellen iets sneller dan verwacht. Het Amerikaanse bbp zou volgend jaar met 1,5 procent stijgen. Dat is beter dan de 0,8 procent waar het IMF drie maanden geleden nog van uitging. Dit jaar krimpt de economie in de VS met 2,7 procent.

'De Amerikaanse economie vertoont steeds meer signalen van stabilisering', staat te lezen in het rapport. Maar het IMF wijst ook hier op enkele gevaren. De stijgende werkloosheid, het uitdoven van de economische relancemaatregelen en het trage herstel bij de voornaamste handelspartners wegen op het herstel in de VS. Volgens het IMF klimt de Amerikaanse werkloosheidsgraad volgend jaar tot 10,1 procent, tegenover 9,3 procent dit jaar.

Azië doet het beduidend beter dan de rest van de wereld. China bijvoorbeeld haalt dit jaar al een groei van 8,5 procent. Dat versnelt volgend jaar tot 9 procent. En zelfs de tijgers als Zuid-Korea en Taiwan herstellen snel. Zuid-Korea zet een krimp van 1 procent in 2009 om in een groei met 3,6 procent. Taiwan gaat van -4,1 procent naar +3,7 procent.

De wereldwijde recessie loopt op haar einde, schrijft het IMF in zijn rapport. Maar het waarschuwt voor overdreven verwachtingen. 'Het herstel blijft naar alle verwachting traag, vermits de financiële systemen nog verzwakt zijn', klinkt het. Bovendien gaan de overheden hun relanceprogramma's geleidelijk terugschroeven.

Het IMF raadt de autoriteiten in de getroffen landen aan de gezondheid van de financiële sector te herstellen. Terzelfdertijd moeten zij hun macro-economische steunmaatregelen op peil houden tot het herstel stevig genoeg is.

Erik Ziarczyk

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud