IMF-topman ziet begin herstel

IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn (foto: afp) ©AFP

Na Amerikaans president Barack Obama en superbelegger Warren Buffett verklaarde nu ook IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn dat de recessie ten einde is.

(belga) - De economie in de wereld begint er bovenop te komen na de eerste recessie in decennia, zei het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn zei dat arme landen zich beter door de economische storm hadden geslagen dan verwacht, maar toch massale hulp nodig hebben om de ergste gevolgen te bedwingen. "Landen met een laag inkomen blijven erg kwetsbaar en hebben nog veel financiering nodig", zei Strauss-Kahn tot het Centre for Global Development in Washington.

Dankzij fiscale hervormingen gedurende het voorbije decennium konden armere regio's beter overleven dan bij vorige crises. Maar de armste landen van de wereld hebben tegen 2010 nog steeds 55 miljard dollar uit het buitenland nodig om de last te verlichten. De middelen van het IMF om geld te lenen werden verdrievoudigd tot 750 miljard dollar op de jongste topbijeenkomst van de Groep van 20. Volgens Strauss-Kahn kan het IMF nu een derde verstrekken van de fondsen die arme landen nodig hebben, "maar donoren moeten ook hun rol spelen".

De Wereldbank zei woensdag dat de economische crisis bijna 90 miljoen mensen tegen eind 2010 in extreme armoede zal duwen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud