IMF voorspelt 4,2 procent wereldwijde groei

IMF-voorzitter Dominic Strauss-Kahn

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn wereldwijde groeiverwachtingen voor 2010 verhoogd tot 4,2 procent. Het muntfonds waarschuwt wel voor de schuldperikelen bij nationale staten. Die kunnen 'ernstige' gevolgen hebben voor de wereldeconomie.

(tijd) - Volgens het IMF zal de wereldeconomie dit jaar met 4,2 procent groeien, het snelste peil sinds 2007. In januari mikte de organisatie nog op 3,9 procent groei.

'Het globale herstel verliep beter dan verwacht', zegt het IMF. 'Maar in veel economieën was het herstel, gezien de ernst van de recessie, gematigd'.

In zijn vooruitblik zegt het IMF dat groeilanden zoals China en India de wereld de weg wijzen uit zijn grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Bij de ontwikkelde economiën blijven Europa en Japan achter op de VS.

De nationale overheden kampen volgens het IMF met schulden van bijna naoorlogse proporties. Overheden injecteerden de voorbije jaren miljarden in de economie om de groei weer aan te zwengelen.

Volgens het IMF staan de rijkste landen onder toenemende druk van beleggers om hun begrotingstekorten terug te dringen. Groeimarkten van hun kant staan voor de uitdaging om bubbels te vermijden en de binnenlandse vraag aan te zwengelen, oordeelt het IMF.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud