IMF vreest nieuwe opstoot olieprijs

John Lipsky, de nummer twee van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft maandag gewaarschuwd voor een nieuwe opstoot van de olieprijs als de conjunctuur opnieuw aantrekt. Hij riep de regeringen op om te blijven investeren en zo een sterke olie-inflatie te vermijden.

(belga) - "De vrees is een combinatie van de financiële crisis, de huidige lage olieprijs en het feit dat een grotere volatiliteit van de olieprijs de toekomstige economische expansie in de weg kan staan", aldus Lipsky op de bijeenkomst van Energieministers van de G8 in Rome.

Op korte termijn verwacht het IMF geen verdere stijging van de olieprijs. Er zijn nog veel voorraden en de vraag zou pas gradueel hernemen. "Maar een significante daling van investeringen in de energiesector, kan het terrein effenen voor bruuske prijsstijgingen in de toekomst", luidde het.

De nummer twee van het IMF ziet wel enkele tekenen om optimistisch te zijn, zoals grote investeringsprojecten die gepland zijn en de daling van de metaalprijs waardoor die projecten goedkoper worden. Hij riep de overheden wel op om te blijven investeren en een gunstig fiscaal klimaat te scheppen voor investeringen.

De olieprijs bereikte in juli vorig jaar een absoluut record van 147,50 dollar per vat. Als gevolg van de financiële crisis zakte de prijs tot 32,40 dollar in december. Momenteel schommelt de olieprijs rond de 60 dollar. Deze prijsstijging is volgens Lipsky het gevolg van een herstel van de vraag in China.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud