IMF waarschuwt voor effect crisis op economische groei

"Onrust op de financiele markten bedreigt de economische groei wereldwijd", dit zegt John Lipsky, de nummer twee van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag in een interview met de Financial Times.

(tijd) "Tot nu toe hielden nieuwe opkomende economieen goed stand tegen de crisis op de financiele markten. Maar het is veel te optimistisch er van uit te gaan dat er helemaal geen impact zal zijn", aldus Lipsky.

Hij voorspelt dat deze nieuwe economieen naast de verwachte effecten op de handel ook meer directe gevolgen zullen ondervinden van de crisis. "Zo is het opmerkelijk dat er ook al een aantal niet Amerikaanse financiele instellingen zwaar getroffen werden door de crisis.

"Positief is wel dat deze nieuwe markten beter dan in het verleden kunnen omgaan met de problemen die de crisis op de financiele markten met zich meebrengt. Zo is hun beleid en de structuur van hun financiele instellingen er serieus op verbeterd", aldus Lipsky.

Volgens hem bestaat de huidige crisis op de financiele markten uit drie hoofdcomponenten. Ten eerste heeft men het kredietrisico verkeerd ingeschat. Ten tweede werden asset backed effecten (effecten met onderpand zoals hypotheekkredieten) voor het eerst geconfronteerd met een crisissituatie. Ten derde is er de toegenomen angst voor het risico dat tegenpartijen niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Lipsky verwacht dat de onrust op de financiele markten nog wel even zal aanslepen doordat er nog onzekerheid blijft bestaan over in welke mate de crisis de economische groei verder zal aantasten. Het zal dus nog enige tijd duren voordat de markten echt kalmeren. "Hoe groot de gevolgen van de kredietcrisis zullen zijn, of ze zich slechts tijdelijk of ook op lange termijn zullen laten voelen, blijft echter afwachten."

Evi Kempen evy.kempen@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud