Advertentie

IMF ziet economisch herstel België aanhouden

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft maandag in een rapport zijn vertrouwen uitgesproken over het voortzetten van het economisch herstel in België en verwacht een bbp-groei dit jaar van 2,2 pct, tegen 2,9 pct in 2006.

(belga) In een rapport wordt de toepassing van 'all-in' akkoorden aangeraden en een verandering van de financieringswetten om de vergrijzing op te vangen.

"Het economisch herstel dat half 2005 begon, blijft op het goede spoor", aldus het IMF, dat hiervoor verwijst naar het herleven van de private consumptie en de groei in de buurlanden. Hierdoor is het herstel uitgebreid naar alle sectoren van de economie, meent het IMF.

Het IMF verwacht dat de groei in 2007 zal vertragen, maar niettemin een robuust tempo zal aanhouden.

Het Internationaal Monetair Fonds wijst op de inflatie in lijn met het Europese gemiddelde, maar dat "in tegenstelling met ontwikkelingen in de rest van de landen van de eurozone, de werkloosheidsgraad niet significant is gedaald". De organisatie haalt hiervoor enkele oorzaken aan: een grotere groei van de actieve bevolking, hoge arbeidskosten en een kleinere loonmatiging.

Het rapport gaat ook in op de loonnorm. Om inflatieverrassingen in te perken en de lonen binnen de perken te houden, raadt het 'staff report' all-in akkoorden aan. En om de kosten van de vergrijzing op te vangen, dienen de financieringswetten gewijzigd, luid het nog.

Volgens het IMF zou de werkloosheidsgraad uitkomen op 8,1 procent dit jaar na 8,3 procent vorig jaar en de inflatie opn 1,9 procent, tegen 2,4 procent vorig jaar.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud