Advertentie

IMF ziet ontwikkelde economieën in depressie

Dominique Strauss-Kahn (Foto Gamma) ©00

De ‘geavanceerde economieën’ verkeren al in een depressie en de financiële crisis kan nog verergeren, tenzij het banksysteem wordt gerepareerd. Dat zei Dominique Strauss-Kahn, de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zaterdag in Kuala Lumpur op een vergadering van de centrale bankiers van Zuidoost-Azië .

(tijd) – Tien dagen geleden verlaagde het IMF zijn groeiraming voor de wereldeconomie tot 0,5 procent. Dat is het laatste groeiritme sinds de Tweede Wereldoorlog.

Volgens Strauss-Kahn zullen wereldwijde steunprogramma’s er niet in slagen de wereldeconomie uit de recessie te halen, tenzij het vertrouwen in het banksysteem wordt hersteld. En daar moet nog grondig geherstructureerd worden.

Strauss-Kahn had woorden van lof voor het economisch stimuleringsplan van ten minste 780 miljoen dollar in de VS, waarover de Senaat moet stemmen. Het Amerikaanse plan heeft de juiste omvang en omvat een ‘correcte’ mix van maatregelen, zei de IMF-topman.

Over Europa zei hij dat de Europese Centrale Bank nog ruimte heeft om de rente verder te verlagen. Het allerbelangrijkste is echter dat de banksector weer op de sporen wordt gezet, door een verder herstructurering.

In Azië ziet Strauss-Kahn nog ruimte voor grotere stimuleringspakketten, ondanks de inspanningen die landen als China, India of Singapore al hebben gedaan.

Als gevolg van de wereldwijde crisis zullen de Aziatische groeilanden dit jaar slechts met 5,5 procent groeien. Dat is het laagste tempo sinds 1998. Volgend jaar zou er 6,9 procent groei in zitten, meent het IMF.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud