India legt markten stil na terreuraanslagen

©REUTERS

De Indiase overheid heeft de handel in aandelen, obligaties en de roepie stilgelegd na de terroristische aanslagen in het financiële hart van de stad Mumbai. Het is de eerste keer in drie jaar tijd dat India zich verplicht ziet om dergelijke maatregelen te nemen.

(tijd) - Vooral het feit dat de terroristen zich specifiek richten op buitenlanders zorgt voor onrust. 'Dit zal wegen op het sentiment van beleggers, aangezien de aanslagen plaatsvonden in het financiële centrum. Dit moet met ijzeren hand aangepakt worden', aldus een Indiase fondsbeheerder.

De nasleep van de aanslagen dreigt de verliezen die de Indiase beurzen dit jaar al incasseerden nog verder uit te diepen. De Bombay Stock Exchange Sensitive Index (Sensex), de toonaangevende beursindex van het land, staat al op een verlies van 56 procent sinds het begin van het jaar. Dat is nu al de slechtste prestatie sinds de creatie van de index in 1984.

Het effect van de aanslagen op de overige Aziatische beurzen bleef vrij beperkt. Beleggers lieten zich daar meer leiden door de forse renteknip in China. Enkel in Singapore, waar een aantal aan India gelinkte aandelen noteren, waren de gevolgen merkbaar. 'Een aantal beleggers grijpt deze gebeurtenis aan om de blootstelling aan India te verkleinen. Wegens de economische groeivertraging en het grote begrotingstekort van India was het land al een groot deel van haar aantrekkingskracht op beleggers kwijtgespeeld', klinkt het.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud